Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Noradrenalina
      NA nie jest równomiernie rozmieszczona w ośrodkowym układzie nerwowym, tworząc kilka dobrze wyodrębnionych szlaków (układów) rozpoczynających się na ogół w obrębie pnia mózgu i tworzących projekcję wstępującą, a także w …
    • Luksusowe mieszkanie
      To przede wszystkim zastosowane tam nowoczesne rozwiązania, pozwalające na wytworzenie odpowiedniej funkcjonalności w takim miejscu. Jednak, bez wytworzenia oryginalnego klimatu, nie można by powiedzieć, że dane mieszkanie jest w pełni …

    postheadericon Dieta kobiety w ciąży

    Ciąża to stan szczególny. Oczywiście ma ona wpływ nie tylko na samopoczucie kobiety, ale też na jej cały organizm. Dlatego ciężarne powinny szczególnie zadbać o zdrową dietę. Muszą pamiętać o tym, że podczas dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko żywią nie tylko siebie, ale także swojego potomka. Zarówno matka jak i dziecko w tym szczególnym okresie potrzebują odpowiednich wartości odżywczych. Dieta przyszłej mamy powinna być więc bogata w węglowodany złożone. Oznacza to, że kobieta powinna jeść przede wszystkim razowe, najlepiej żytnie pieczywo, makarony robione z mąki razowej, kasze i ryż. Oprócz tego w jej jadłospisie powinno być dużo warzyw i owoców, które dostarczają niezbędnych witamin. Nie powinna też ograniczać nabiału, który jest bogaty w wapń, co sprzyja budowie kości. Powinna też jeść dużo ryb i białego mięsa. Ciężarne muszą też odpowiednio nawadniać swój organizm. Powinny więc przyjmować dużo więcej płynów, najlepiej niskosodowej wody, niż zazwyczaj. Muszą też pamiętać, że substancje alkoholowe są w czasie ciąży zakazane.

    Comments are closed.