Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Dieta na schudnięcieDieta na schudnięcie
      Z otyłością boryka się bardzo duża liczba osób. Czasami jednak wcale nie powinny się one o nią martwić, ponieważ ich waga jest jak najbardziej w porządku. Często mają z tym …
    • Czynniki psychologiczne w otyłościCzynniki psychologiczne w otyłości
      Skoro wiemy już, że otyłość może być skutkiem problemów z genami lub być spowodowana problemami biologicznymi w postaci nieprawidłowego działania pewnych narządów, a niekiedy nawet zażywaniem pewnych leków, to zapewne …

    postheadericon Dieta kobiety w ciąży

    Ciąża to stan szczególny. Oczywiście ma ona wpływ nie tylko na samopoczucie kobiety, ale też na jej cały organizm. Dlatego ciężarne powinny szczególnie zadbać o zdrową dietę. Muszą pamiętać o tym, że podczas dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko żywią nie tylko siebie, ale także swojego potomka. Zarówno matka jak i dziecko w tym szczególnym okresie potrzebują odpowiednich wartości odżywczych. Dieta przyszłej mamy powinna być więc bogata w węglowodany złożone. Oznacza to, że kobieta powinna jeść przede wszystkim razowe, najlepiej żytnie pieczywo, makarony robione z mąki razowej, kasze i ryż. Oprócz tego w jej jadłospisie powinno być dużo warzyw i owoców, które dostarczają niezbędnych witamin. Nie powinna też ograniczać nabiału, który jest bogaty w wapń, co sprzyja budowie kości. Powinna też jeść dużo ryb i białego mięsa. Ciężarne muszą też odpowiednio nawadniać swój organizm. Powinny więc przyjmować dużo więcej płynów, najlepiej niskosodowej wody, niż zazwyczaj. Muszą też pamiętać, że substancje alkoholowe są w czasie ciąży zakazane.

    Comments are closed.