Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Leczenie się poza przychodniąLeczenie się poza przychodnią
      Przychodnie w Polsce są otwarte praktycznie dla każdego potrzebującego a szpitale, chociaż daleko im czasami do zachodnich standardów pod względem infrastruktury i dostępu do zaawansowanych technologii diagnostycznych czy operacyjnych, nadrabiają …
    • Wszystko o chrapaniuWszystko o chrapaniu
      Chrapanie jest bardzo uciążliwe, szczególnie dla naszego towarzysza życia, który z tego powodu cierpi na bezsenność, chodzi niewyspany i wyładowuje na nas swoje frustracje. Ale osoba chrapiąca rzadko zdaje sobie …

    postheadericon Dieta kobiety w ciąży

    Ciąża to stan szczególny. Oczywiście ma ona wpływ nie tylko na samopoczucie kobiety, ale też na jej cały organizm. Dlatego ciężarne powinny szczególnie zadbać o zdrową dietę. Muszą pamiętać o tym, że podczas dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko żywią nie tylko siebie, ale także swojego potomka. Zarówno matka jak i dziecko w tym szczególnym okresie potrzebują odpowiednich wartości odżywczych. Dieta przyszłej mamy powinna być więc bogata w węglowodany złożone. Oznacza to, że kobieta powinna jeść przede wszystkim razowe, najlepiej żytnie pieczywo, makarony robione z mąki razowej, kasze i ryż. Oprócz tego w jej jadłospisie powinno być dużo warzyw i owoców, które dostarczają niezbędnych witamin. Nie powinna też ograniczać nabiału, który jest bogaty w wapń, co sprzyja budowie kości. Powinna też jeść dużo ryb i białego mięsa. Ciężarne muszą też odpowiednio nawadniać swój organizm. Powinny więc przyjmować dużo więcej płynów, najlepiej niskosodowej wody, niż zazwyczaj. Muszą też pamiętać, że substancje alkoholowe są w czasie ciąży zakazane.

    Comments are closed.