Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Warto ufać osiągnięciom medycznymWarto ufać osiągnięciom medycznym
      Wśród osób żyjących na świecie tylko cześć wierzy w osiągnięcia medyczne. Inni są do nich sceptycznie nastawieni i twierdzą, że dzisiejsza medycyna zmierza w nieco innym kierunku. Także wśród lekarzy …
    • Faza stabilizacji w diecie dukanaFaza stabilizacji w diecie dukana
      Ostatnia faza wspaniałej w efektach diety Dukana, to dieta polegająca na stabilizacji. Czy to to samo, co utrwalanie? Brzmi podobnie, lecz nie jest to do końca identyczna faza. Faza stabilizacji …

    postheadericon Dieta w zapaleniu jelita grubego

    Obecnie chorób w życiu człowieka jest bardzo dużo, leczy się stopniowo po kolei eliminując ogniska zapalne, oraz stosuje się leczenie doraźnie, a także ustala się każdemu odpowiednią dietę. Kiedy boli żołądek i jesteśmy w ciężkim stanie w szpitalu czasem po operacjach, nasze leczenie ogranicza się wtedy nie tylko do środków farmakologicznych ale tez do stosowania odpowiedniej diety. Typowymi chorobami są biegunki z domieszką krwi i już to powinno nas skłonić do diety. W okresach zaostrzeń chory oddaje stolce wielokrotnie w ciągu doby , pojawiają się objawy ogólne takie jak gorączka i niedokrwistość. W okresie poprawy dolegliwości w tej chorobie mogą się cofnąć całkowicie jednak i wtedy leczenie dietetyczne jest konieczne. Dieta powinna być tego typu, aby z przyjętych pokarmów powstało jak najmniej drażniących jelito resztek, które muszą być wydalone z organizmu. W okresie zachorowań stosuje się dietę bez resztkową, której wszystkie składniki są wchłaniane całkowicie w jelicie cienkim. W okresie poprawy dieta nie jest już tak rygorystyczna, należy tylko ograniczyć ilość błonnika, ponieważ nie jest on wcale trawiony. W tym celu z diety wyklucza się owoce i warzywa, ciemne pieczywo i grube kasze.

    Comments are closed.