Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Porady dietetykówPorady dietetyków
      Z roku na rok w Polsce pojawia się coraz więcej dietetyków, czyli profesjonalistów, którzy doskonale znają się na dietach, odchudzaniu, zdrowym stylu życia. Warto z porad takich fachowców jak najbardziej …
    • PrzeziębieniaPrzeziębienia
      Wraz ze zmianą klimatu, jak również pory roku pojawiają się dolegliwości związane z małą odpornością organizmu. W takim czasie bardzo ważne jest dostarczanie organizmu wszelkich witam, które uodparniają nas, i …

    postheadericon Dieta w zapaleniu jelita grubego

    Obecnie chorób w życiu człowieka jest bardzo dużo, leczy się stopniowo po kolei eliminując ogniska zapalne, oraz stosuje się leczenie doraźnie, a także ustala się każdemu odpowiednią dietę. Kiedy boli żołądek i jesteśmy w ciężkim stanie w szpitalu czasem po operacjach, nasze leczenie ogranicza się wtedy nie tylko do środków farmakologicznych ale tez do stosowania odpowiedniej diety. Typowymi chorobami są biegunki z domieszką krwi i już to powinno nas skłonić do diety. W okresach zaostrzeń chory oddaje stolce wielokrotnie w ciągu doby , pojawiają się objawy ogólne takie jak gorączka i niedokrwistość. W okresie poprawy dolegliwości w tej chorobie mogą się cofnąć całkowicie jednak i wtedy leczenie dietetyczne jest konieczne. Dieta powinna być tego typu, aby z przyjętych pokarmów powstało jak najmniej drażniących jelito resztek, które muszą być wydalone z organizmu. W okresie zachorowań stosuje się dietę bez resztkową, której wszystkie składniki są wchłaniane całkowicie w jelicie cienkim. W okresie poprawy dieta nie jest już tak rygorystyczna, należy tylko ograniczyć ilość błonnika, ponieważ nie jest on wcale trawiony. W tym celu z diety wyklucza się owoce i warzywa, ciemne pieczywo i grube kasze.

    Comments are closed.