Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Dieta po porodzieDieta po porodzie
      Bardzo wiele kobiet kiedy już urodzi swoje pierwsze dziecko zauważa, że ciało się zmieniło, trochę przybyło nam kilogramów i trzeba coś z tym zrobić. Najlepsza jest oczywiście mądra i dobra …
    • Dbanie o zdrowie za młoduDbanie o zdrowie za młodu
      Młodzi ludzie bardzo często zdecydowanie poważniej biorą sobie kwestie zdrowotne i żywieniowe, aniżeli robią to ich właśni rodzice. Wynika to przede wszystkim z wpływu, jaki Internet ma na kształtowanie się …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.