Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Znajdź odpowiednią dietę
      Zbędne kilogramy są bez wątpienia naszym najczęstszym kompleksem. Na szczęście jest to taki kompleks, który przy odpowiedniej motywacji z łatwością możemy zażegnać. Wiele osób uważa, że odchudzanie to coś trudnego, …
    • Nasze zdrowie jest najważniejsze
      Coraz więcej osób zaczyna zwracać wielką uwagę na to, jak się odżywiają. Przede wszystkim jest to dla nich bardzo ważne, ponieważ wiedzą, iż na pewno nie zaszkodzi to dla ich …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.