Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Zdrowie – recepta na pełnięZdrowie – recepta na pełnię
      Myśląc o zdrowiu najczęściej jesteśmy przekonani, że zdrowie to brak choroby. Tymczasem nie wiemy, że zdrowie to nie tylko brak niedomagań, ale pełna sprawność – tak fizyczna jak i duchowa. …
    • Wszystko o chrapaniuWszystko o chrapaniu
      Chrapanie jest bardzo uciążliwe, szczególnie dla naszego towarzysza życia, który z tego powodu cierpi na bezsenność, chodzi niewyspany i wyładowuje na nas swoje frustracje. Ale osoba chrapiąca rzadko zdaje sobie …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.