Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Otyłość jako wynik chorobyOtyłość jako wynik choroby
      Grubi ludzie bardzo często bywają wyśmiewani lub dyskryminowani. Czasami są winni sami sobie, nic bowiem nie usprawiedliwia osoby z nadwagą, która zamawia podwójny zestaw w popularnych fast foodach. Czasami jednak …
    • Dieta na własną rękę to niebezpieczny krokDieta na własną rękę to niebezpieczny krok
      Ludzie zaczynają dbać o swoje zdrowie i bardzo dobrze, ponieważ ostatnimi czasy zachowanie niektórych budziło nawet przerażenie. Najlepszym przykładem jest jedzenie, człowiek potrafi opychać się szkodliwą kuchnią a później wielkie …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.