Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Profesjonalne diety
      Odchudzanie w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku jest bardzo, ale to bardzo modne. Coraz częściej słyszy się o różnych sposobach tracenia na wadze. Najbardziej popularne współcześnie – jak łatwo …
    • Medycyna dawniej a dziś
      Można śmiało wysunąć stwierdzenie, iż medycyna bardzo mocno poszła do przodu dzięki rozwojowi techniki. Jedynym lekarstwem kiedyś była penicylina. W czasie wojny ludzi jedynie nią leczono. Jeszcze dawniej nie można …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.