Strony
Najnowsze komentarze
    Zobacz również
    • Dieta kopenhaska bez efektu jojo?Dieta kopenhaska bez efektu jojo?
      Osoby, które pozytywnie przeszły przez trzynasto-dniowy plan odchudzania zwany dietą kopenhaską zgodnie twierdzą, że efekty są warte dwóch tygodni wyrzeczeń. Dieta rzeczywiście działa, a nadmiernie nagromadzone kilogramy, które zniknęły, tylko …
    • Dieta w zapaleniu jelita grubegoDieta w zapaleniu jelita grubego
      Obecnie chorób w życiu człowieka jest bardzo dużo, leczy się stopniowo po kolei eliminując ogniska zapalne, oraz stosuje się leczenie doraźnie, a także ustala się każdemu odpowiednią dietę. Kiedy boli …

    postheadericon Uzdrawiająca moc natury. Imbir

    O właściwościach czosnku, miodu czy cytryny wiemy już właściwie wszystko. Ale na naszym rynku jest dużo więcej naturalnych produktów, które poza walorami sakowymi mają też inną, cudowną moc. Warto na pewno zwrócić uwagę na imbir, orientalne warzywo, które robi ostatnio u nas zawrotną karierę. Wykorzystuje się je w kuchni: w stanie surowym jest traktowane jak warzywo, marynowany jest niezbędnym dodatkiem do dań kuchni wschodniej, ususzony pełni rolę przyprawy. A jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Ma działanie odkażające, napar z imbiru używany jest przy przeziębieniach i infekcjach gardła – łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza odkrztuszanie śluzu. Jest niezastąpiony w walce z nudnościami, dlatego często używa się go w walce z mdłościami wywołanymi chemioterapią czy narkozą. Stosuje się go również przy zwalczaniu choroby lokomocyjnej czy też morskiej. Kandyzowany imbir często polecany jest jako przekąska dla kobiet w pierwszym trymestrze ciąży, jako remedium na poranne mdłości. Imbir może być również stosowany w przypadku zaburzeń trawiennych, ponieważ minimalizuje wydzielanie kwasów żołądkowych, usprawnia pracę jelit i poprawia apetyt.

    Comments are closed.